Background Image

Het gezelschap

Sinds 1976

"Le Nœud"

De "Cercle dramatique Le Nœud" uit Gent stelde in 1976 haar eerste productie voor. Een aantal leerkrachten Frans wensten hun vaktaal door middel van toneel te promoten en werden snel bijgestaan door andere amateurs uit heel verscheidene kringen. Het gezelschap telt vandaag zo’n twintigtal acteurs omringd door talrijke handige handjes die meer dan nodig zijn voor een goede uitwerking van elke voorstelling.

Article Image

Le Nœud, lid van de FNCD (Fédération nationale des compagnies dramatiques), won de Trophée Royal in 1986 met 'Play it again, Sam' van Woody Allen. Het gezelschap heeft ondermeer een aantal prijzen en uitkeringen verkregen op de Concours National. Le Nœud werd zelfs finalist van de wedstrijd. Een aantal gespeelde auteurs zijn: Robert Thomas, Jean Anouilh, Françoise Sagan, Alan Ayckbourn, Roland Dubillard, René de Obaldia, Fernando Arrabal, Jean-Claude Danaud, Agatha Christie, Jean-Claude Grumberg, Jean-Michel Ribes, Roger Vitrac, Noël Coward, Neil Simon, Maria Pacôme, Guy Foissy, Eric-Emmanuel Schmitt, Robert Merle, Agnès Jaouï et Jean-Pierre Bacri, Evgueni Schwartz. Zoals u kan merken, heeft dit toneelgezelschap doorheen de jaren een zeer gevarieerd repertorium aangekaart. In 2006 vierde Le Nœud zijn 30e verjaardag met een superproductie ‘Musée haut, Musée bas’ van Jean-Michel Ribes met 22 acteurs op de planken !

Le Nœud durft wel eens een uitdaging aan te gaan en maakt regelmatig zelf haar kostuums.

Article Image

Dit amateurtoneelgezelschap werkt al ettelijke jaren met professionele regisseurs en ook wel eens met verlichte amateurs. Men heeft "Le Nœud" al zien optreden op locaties als Brussel, Antwerpen, Brugge en zelfs Parijs. Het stuk « Le Jardin » van Brigitte Buc werd gekwalificeerd om mee te spelen op de « Festival Côté Cour, Côté Loire » , bij Cheverny in juli 2010.

Bovendien organiseert het gezelschap regelmatig korte opleidingstages onder leiding van pedagogen en professionelen voor de leergierige acteurs onder ons.

Aan elk opgevoerd toneelstuk gaan er 4 maanden vooraf repetities door aan een ritme van 2 maal per week. Naarmate het optreden nadert, komen de acteurs zelfs op zondag samen om de laatste puntjes op de i te zetten. Amateurtoneel, een hobby dat enorm veel tijd, concentratie en energie vraagt, maar niettemin veel vreugde en voldoening met zich meebrengt !

De recentste voorstellingen van Le Nœud brachten de komedianten ertoe de meest diverse repertoires aan te pakken, gaande van klassieke komedies tot symbolisch toneel, via het absurde tot bij de grootste auteurs.

Het publiek kon aldus genieten van Oscar Wilde (Un mari idéal), van onze landgenoot en Nobelprijs Maurice Maeterlinck (Pelléas et Mélisande, gespeeld tijdens het Maeterlinck jaar; deze productie werd uitermate gewaardeerd door de specialisten van de auteur). Vervolgens een ommetje langs Georges Feydeau (Tailleur pour dames), en terug naar een ernstiger genre met Anton Tchekov (La Cerisaie, in een schitterend decor), om tenslotte te belanden in het gekke repertoire met Dario Fo, insgelijks Nobelprijs  (Klaxon, trompettes et ... pétarades).

Article Image

Le Nœud spant zich in om permanent aan de meest diverse repertoires te werken. Om zijn 40ste verjaardag te vieren heeft de toneelvereniging beroep gedaan op een gentse auteur, Freek Neirynck en op een bekende regisseur, Luk De Bruyker, eveneens volwaardig Gentenaar. Deze productie combineert improvisatie, poppenspel, zang, piano en viool, en biedt alzo aan le Nœud, altijd bereid uitdagingen aan te gaan, de kans deze verschillende disciplines van de toneelkunst aan te pakken.